Vad innebär ett konsumentlån?


Kanske du har hört talas om så kallade konsumentlån? Det kallas även ibland för konsumtionslån eller för konsumentkredit. En konsumentkredit, eller lån, det är samma sak. Som namnet konsumtionslån antyder är det ett lån för konsumtion vilket innebär att du kan använda pengarna till i stort sett vad du vill. Grejen med denna typ av lån, är att det idag finns många namn, på lån som i stort sett är samma sak. Oavsett om det kallas för konsumentlån, konsumentkredit, sms lån, snabb lån, snabb kredit, eller annat, så är det en form av blancolån. Det alla blancolån har gemensamt, det är att det inte behövs någon form av säkerhet för att låna. När man lånar pengar till en bostad, så tar man ett bolån och lämnar då bostaden som säkerhet.

När det kommer till blancolån, som är utan säkerhet, så måste kreditgivarna på något sätt få en slags garanti. Det är därför dessa lån allt som oftast kommer med en hög ränta. Dessutom brukar de även vara på något lägre belopp samt att du oftast har en ganska kort tid på dig att betala tillbaka.

Vad kan en konsumentkredit användas till?

Eftersom att en konsumentkredit är ett blancolån, så finns det inget som bestämmer vad det är du ska använda det till. Även om långivarare kan ha ett frågeformulär där de ställer frågan vad du ska ha det till, så är det ingen som kontrollerar att du sedan gör det du fyllde i. Du kan helt enkelt använda dig av dessa pengar till vad du vill. Det oavsett om du vill ha dem för att köpa prylar för, använda som en kontantinsats eller för att resa för.

Det du bör tänka på är att denna typ av lån alltid har en högre ränta än till exempelvis ett bolån eller ett privatlån eller ett samlingslån. De två sistnämnda kan förvisso ha en högre ränta än ett bolån, men de har sällan så hög ränta att de räknas till att vara en högkostnadskredit, som konsumentlån gärna gör. 

Vem kan ansöka om ett konsumtionslån?

Ett konsumtionslån eller konsumentkredit är oftast något de allra flesta kan ansöka om och få beviljat. Dock krävs det att du är minst 18 år, har någon form av inkomst samt är svensk medborgare. För att öka chanserna är det även bra att inte ha några betalningsanmärkningar. Skulle det vara så att du har skulder till Kronofogden, så kommer du inte att kunna ta detta lån. Oftast inga andra lån heller.

Som med alla lån, så ska även detta betalas tillbaka. Så se till att du har råd med att ta detta lån. Oftast är det inte så stora summor det handlar om, men då det tillkommer ränta, så kan det kosta en del i slutändan. Tänk även på att kolla vad det är för löptid på det lån du väljer. En del vill ha tillbaka hela summan plus ränta redan månaden efter medan andra låter dig betala av lånet på 3 eller 5 månader.